Sportification

puzzle-210785_1280

Sportification
Sportification is het proces van verandering van een spelvorm of afsplitsing van een bestaande sport tot een volwaardige nieuwe tak van sport. Sportificatie is een onderdeel van sociaal maatschappelijke veranderingen in de samenleving. De periode waarin veel spelvormen tot sport uitgroeiden was de tijd van 1840 –  1960, de tijd waarin de meeste van de moderne sporten ontstonden.
Dit viel samen met de tijd waarin ook het werk steeds meer binnen strakke kaders en regels werd georganiseerd. De laatste decennia, laten we zeggen vanaf 1980, is er een verschuiving te zien naar het ontstaan van leefstijlsporten waarbij beoefenaren zich weer afzetten tegen de regulering in hun sport.

 

Voorbeeld van Sportification: snowboarden
Een mooi voorbeeld van het proces van sportificatie van een leefstijlsport is snowboarden. In de 90-er jaren kwam deze sport opzetten waarbij de traditionele skiërs zich behoorlijk negatief uitlieten over deze sporters met hun afwijkende kleding, taal en sportbeleving. De snowboarders zelf waren op zoek naar een eigen identiteit in wintersport en zetten zich af tegen organisatie en regelgeving. Voor hen zou de sport moeten gaan over plezier. In weerwil van misschien de pioniers van het snowboarden heeft deze tak van sport zich opgewerkt naar een Olympische sport waarmee de beoefenaren ook hun brood kunnen verdienen. De pioniers hebben de weg bereid voor miljoenen mensen die met snowboarden op een nieuwe manier van bergen en sneeuw kunnen genieten.

Sportification van werk
En wat is dan Sportification van werk? Stel je voor dat je zo’n pionier bent als de eerste snowboarder die zich wil afkeren van de gevestigde orde. En net als de snowboarders ga je geen nieuwe berg opzoeken en ook niet voor jezelf beginnen. Nee, je gaat in je huidige werk een vernieuwing inzetten. Je blijft eigenlijk nog steeds je werk doen als alle collega’s maar toch net even anders. Omdat het kan, omdat het verfrissend werkt en omdat het meer plezier geeft. Kenmerken van sportification zijn:

  • Doen en deelnemen in plaats van eerst plannen maken en besluitvorming daarover.
  • Sociale innovatie: anders met elkaar omgaan.
  • Grote toewijding om jouw unieke plek en meerwaarde in het werk te vinden en te koesteren.
  • Nadruk op plezier, betrokkenheid, zelfactualisatie en andere intrinsieke beloningen.

In actie met Sportification
Interesse om jezelf en je collega’s uit te dagen het beste van zichzelf te geven en de optimale effectiviteit van werken te ontdekken?
Doe een workshop Sportification van werk met jouw afdeling!